Étkezési célra és takarmányozásra egyaránt termesztik. Humán fogyasztásra párolják vagy pürét készítenek belőle. Eredetileg fehér és sárga hússzínű típusa volt, de ma már a sárga típus vált uralkodóvá. A hús színe (és konzisztenciája) főzés után is megmarad. Az étkezési répák egyrészt változatosabbá teszik, másrészt értékes tápanyagokkal gazdagítják étrendünket. További előnyük, hogy olyan időszakban állnak rendelkezésre, amikor a legrosszabb az ellátottság, legszegényesebb a választék. A rutabaga extenzív művelésű. Elsősorban jó víztartó képességű, termékeny vályogtalajokon és bő csapadékellátottságú termőhelyeken termeszthető. Csak az ilyen körülmények között előállított répa lesz húsos és könnyen főzhető. A rutabaga legkorábban akkor szedhető fel, amikor a megvastagodott szárrész átmérője eléri a 812 cm-t.